Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Pumpa

Tisk


Charakteristika: Pražská rocková skupina

Text

Pumpa, pražská rocková skupina, zahájení aktivity 1981.
 
Michal Němeček začínal ve skupinách Alternativy a Kramle. 1981 založil na jižanský rock a blues orientovanou formaci Pumpa a v následujícím roce s ní postoupil do finále Beat Salonu a obdržel diplom pro nejlepšího kytaristu soutěže. 1983 Pumpa vyhrála soutěž Tempo v Chomutově a natočila první rozhlasové nahrávky, 1984 byla vyhlášena Tipem Vokalízy.
Skupinou prošlo množství známých i dnes už zapomenutých muzikantů. Původně šlo o trio Michal Němeček (kytara), Antonín Smrčka (ex-Abraxas, basová kytara) a Jan Seidl (bicí). Do srpna 1987, kdy skupina ohlásila pauzu ve své činnosti, jí prošli rovněž Zdeněk Barták (ex-Halogen, zpěv), Horymír Vávrů (kytara), Jiří Horálek (bicí), Milan Balcar (ex-Odyssea, bicí), Jindřich Vobořil (ex-Gen, basová kytara, zpěv), Ladislav Čepelák (ex-Gen, kytara), Radek Křemenák (ex-Bumerang a Blue Effect, basová kytara, zpěv), Dan Horyna (ex-Vitacit, zpěv) a Jan Drašnar (ex-Rock Automat, basová kytara). Na gramofonových deskách se skupina představila singly Supraphonu Volný styl / Nedělní odpoledne a Otužování / JZD Hrábě (oba 1986) a na výběrech Rockový maratón 1 (Mariáš lásky, 1985) a 2 (Osamělý muž, 1986) a Posloucháte Větrník 2 (Pět jmen, 1986) a 3 (Kontrola limonády, 1987). Jak názvy některých písní napovídají, skupina se zejména v Němečkových a Černého textech snažila vypořádat s tehdy žádoucí komunální satirou. „Prostě si děláme psinu, i sami ze sebe,“ obhajoval tuto linii leader Němeček (Mladý svět 1988, č. 47, s. 31).
„Domovník, číšník, brigádník na stavbě, zvukař a deratizér,“ vypočítal Michal Němeček civilní povolání členů souboru (Mladý svět 1986, č. 7, s. 31), když se s Pumpou představil na rockovém festivalu Vysočina v Havlíčkově Brodě. Proto se Němečkovi stávalo, že od něho muzikanti odcházeli za vyhlídkou vyšších příjmů –  Křemenák k Odyssee, Balcar ke Katapultu, Drašnar do skupiny Jiřího Vondráčka Galapetr. To byl hlavní důvod 14měsíčního přerušení činnosti, z kterého v říjnu 1988 vzešla nová Pumpa, v níž se Michal Němeček obklopil hráči méně známé kapely Blues Union – Janem Tříškou (zpěv), Pavlem Gregorem (kytara), Milošem Landsmanem (basová kytara) a Tomášem Zoubkem (bicí). Tato sestava se zjevně neosvědčila, a tak byla 1990 plně vyměněna a nadále platilo jen, že Pumpa = Němeček.
Do dalšího přerušení činnosti v červenci 1992 prošli skupinou Zbyněk Horák (ex-Argema, zpěv), Zdeněk Šulc (kytara), Pavel Sádlík (basová kytara), Eda Šejnoha a po něm Marek Vrzal (bicí). Při dalším come-backu v květnu 1994 kolem Němečka znovu nezůstal kámen na kameni: vrátil se Radek Křemenák (basová kytara), nově přišli Zdeněk Jakubec (zpěv) a Roman Krajdl (bicí). Přesto Pumpa uspořádala 1998 svůj 1000. koncert a 1999 se dočkala debutového alba ...tak tradá!, kde neunikl pozornosti externí, ale věrný host nahrávek Pumpy Ondřej Konrád (foukací harmonika). Od 2001 skupina konečně stabilizovala své obsazení: Zdeněk Jakubec (zpěv), Michal Němeček a Pavel Marcel (kytary), Jakub Jakubec (baskytara) a Pavel Attel (bicí). 18. 5. 2001 vzpomenula koncertem v pražském Rock Café dvacetiletí svého založení. Zvýšený zájem o jižanský rock zejména na srazech motorkářů přinesl skupině impuls pro pokračování v činnosti. Pumpa v současnosti pracuje na nových písních a připravuje album Hoši děkujem!
Diskografie
Hurá na jih (demo, 1998);
...tak tradá! (Popron Music 1999);
Pumpa 1983 (průřez historií, 2002);
Pumpa 1985 – 86 (průřez historií, 2002);
Pumpa 1986 – 94 (průřez historií, 2002).
Literatura
I. Lexika
EJ.
Balák, Miroslav & Kytnar, Josef: Československý rock na gramofonových deskách, Indies Records 1998. 
 
II. Ostatní
red.: Pumpa (Melodie 1983, č. 4, s. 100).
Tůma, Jaromír: Pumpa, v květnu pětiletá (Mladý svět 1986, č. 7, s. 31). 
Smolan, Karel: Pumpa s přetlakem (Melodie 1986, č. 4, s. 16).
Tůma, Jaromír: Pumpa se brání „chemické válce“ (Mladý svět 1988, č. 47, s. 31). 
jt: Deset let a tradá (Melodie 1992, č. 5, s. 17).
Korál, Petr: Trpělivost růže přináší? (Rock & Pop 1995, č. 12).
Korál, Petr: Teď, nebo nikdy (Melodie 1998, č. 7). 
Husák, Michal: Ani stopa po rzi (Beng 8. 10. 1998).
Korál, Petr: Pumpa neztrácí tlak (Rock & Pop 1999, č. 9, s. 51). 
Jireš, Roman: ...tak tradá! (recenze CD, Rock & Pop 1999, č. 12).

www.pumparock.cz

 
Jaromír Tůma
Datum poslední změny: 9.2.2009