Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Poutníci

Tisk

(Blue Monsters)

Charakteristika: Bluegrassová skupina

Text

Poutníci (Blue Monsters) bluegrassová skupina, zahájení aktivity 1970.
 
Skupina inspirovaná domácí vlnou bluegrassu a popularitou skupiny Greenhorns vznikla původně pod názvem Blue Monsters (pod tím to názvem vystupovala do 1972) v obsazení Ladislav Krejčí (banjo, skladatel), Ladislav Cejnek (zpěv), Miroslav Kocman (zpěv, mandolína), Josef Šulák (zpěv, kytara, texty) a František Linhárek (zpěv, kytara, leader skupiny). Do roku 1973 se zaměřovala na tradiční repertoár country and western s vysokou úrovní instrumentální složky, což jim vyneslo i účast ve finále Porty. Poté se jejich interpretační přístup i repertoárové zaměření změnilo a obohatilo o beatový drive a dvojhlasy, především díky příchodu nových členů roku 1974, Zdeňka Kaliny (zpěv, 12-strunná kytara), Jiřího Látala (zpěv, kytara, texty) a od roku 1976 také Stanislava Kotase (banjo). Roku 1976 Jiří Látal kapelu opustil a přišel nový člen Miroslav Hřebíček (banjo). Přesto až do roku 1979, kdy přišel Robert Křesťan (zpěv, banjo, aranžmá, textař a skladatel) a s ním Pavel Petržela (zpěv, mandolína), zůstala kapela bez vyhraněného stylového zaměření. Především díky Robertu Křesťanovi se skupina vydala novým směrem newgrassu (v zahraničí označován styl Poutníků jako Czechgrass), začala užívat neobvyklá aranžmá a zpěvné metaforické texty. Od osmdesátých let se kapela začala účastnit přehlídek, autorských soutěží (1980–81 finále Porty, 1982–83 vítězství interpretační i autorské soutěže Porta, 1985 zlatá Porta za zásluhy o rozvoj žánru, 1988 cena Zlatá nota časopisu Melodie).
Od roku 1988 působí jako profesionální kapela v sestavě: František Linhárek (kapelník, kytara), Robert Křesťan (banjo, zpěv); Luboš Malina (banjo, housle a saxofon); kytara, Zdeněk Kalina (zpěv), Jiří Plocek (mandolína); Mirek Hulán (kytara); Jiří Pola (kontrabas, zpěv) a Josef Prudil (konferenciér). V tomto seskupení získala v USA (organizace SPBGM) ocenění za nejlepší neamerické CD roku 1989/90.
Roku 1990 změnila kapela složení, odešel František Linhárek a kapelníkem se stal Mirek Hulán, přišla poprvé v historii Poutníků zpěvačka Hana Černohorská (do 1996) a vrátil se banjista Stanislav Kotas (do 1997) s houslistou Ladislavem Cejnkem (do 1996). Od roku 2001 má kapela stálé složení: Jiří Mach (mandolína, vystřídal Mirka Hulána), Zdeněk Kalina, Jiří Pola, Jan Máca (sólová kytara) a od 2005 Petr Mečiar (steel kytara) střídá Petra Brandejse.
Diskografie
Diskografie (výběr)

Poutníci (Supraphon, 1987);
Wayfaring Strangers (Supraphon, 1989);
Chromí koně (Supraphon, 1990);
The Days Of Auld Lang Syne (Supraphon, 1991);
Poutníci live (Supraphon, 1991);
Je to v nás (GZ Loděnice, 1992);
Písně brněnských kovbojů (UMG Country Records, 1994);
Už je to pryč (GZ Loděnice, 1997);
Krajní meze (GZ Loděnice, 1998);
Vzpomínky (GZ Loděnice, 1999);
Smích i pláč (Ji-Ho-Music, 2003).
Literatura
I. Lexika
EJ.
 
II. Ostatní
Poutníci (Gramorevue 2, 1984, s. 16).
Poutníci v modré trávě (Signál, 1985, 10.–16. 9., s. 19).
Country skupina Poutníci (Kulturní rozvoj 13, 1985, s. 4).

www.poutnici.cz
 
Kateřina Smékalová
Datum poslední změny: 10.1.2007