Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Baláž, Ota

Tisk


Charakteristika: skladatel populární hudby, zpěvák, producent, herec, moderátor a instrumentalista

Datum narození/zahájení aktivity:9.11.1961
Text

Baláž, Ota, skladatel populární hudby, zpěvák, producent, herec, moderátor a instrumentalista, narozen 9. 11. 1961, Praha.

 

Studoval na Vojenské konzervatoři v Roudnici nad Labem obor klarinet, skladba a klavír, poté na AMU dirigování. V roce 1981 byl klarinetistou v Posádkově hudbě Praha. V letech 1975–81 zastával pozici klávesisty a saxofonisty v punkové skupině Zikkurat. Mezi lety 1982–88 působil jako člen rockové skupiny Tango. Je spoluzakladatel, autor hudby a zpěvák skupiny Nová Růže, kde působil v letech 1989–91 a dále též zakladatelem seskupení BSP (Balage, Střihavka, Pavlíček), která funguje od roku 1992. Získal třikrát ocenění jako klávesista roku a dvakrát ocenění za nejhranějšího interpreta rádia Evropy 2. Je hudebním producentem CD Jesus Christ Superstar, Cats, Evita a mnoha dalších. Roku 1993 byl sbormistrem muzikálu Pěna dní. V letech 1994–98 zastával post šéfdirigenta a šéfa orchestru v muzikálu Jesus Christ Superstar. Mezi roky 2005 a 2011 působil jako šéfdirigent v Hudebním divadle v Karlíně. V letech 2004–06 si zahrál roli Rocheforta a vévody z Buckinghamu v muzikálu Tři mušketýři a roku 2002 Danglarse v muzikálu Monte Cristo. V letech 1999–2001 moderoval televizní hudební pořad Český výběr na TV3. Je autorem scénické, filmové, televizní a reklamní hudby, hudební dramaturgem televizních pořadů a producentem koncertů Balage Symphony Orchestra a Balage Bandu. Mezi roky 2012 a 2014 byl pedagogem na Pražské konzervatoři a v letech 2014–16 učil na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Od roku 2017 je pedagogem a vedoucím rockového oddělení na Mezinárodní konzervatoři v Praze.


Diskografie

Elektrický bál (Supraphon 1986) – se skupinou Tango;

Tango ʼ87 (Supraphon 1987) – se skupinou Tango;

Můra, hop! (Supraphon 1988) – se skupinou Tango;

Nová Růže (Supraphon a.s 1990) – se skupinou Nová Růže;

Nová růže ʼ91 (Supraphon 1991) – se skupinou Nová Růže;

BSP I Ota Balage For Kamil Střihavka By Assistance Michal Pavlíček (Bonton 1992) – se skupinou BSP;
BSP II Michal Pavlíček For Kamil Střihavka With The Assistance Of Ota Balage (Bonton 1994) se skupinou BSP.

Literatura

https://m.zivotopis.osobnosti.cz/ota-balaz.php

www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/17910-ota-balaz.html

www.konzervatorpraha.eu/rockova.html

 

Lucie Krausová

Datum poslední změny: 17.9.2018