Český hudební slovník osob a institucí

Už jsme doma

Charakteristika: Hudební skupina

Datum narození/zahájení aktivity: 0.0.1985

Už jsme doma, hudební skupina, zahájení aktivity 1985, Teplice.
 
Kapela vznikla v roce 1985 v Teplicích, první koncert Už jsme doma (dále jen UJD) se odehrál na punk parníku v létě 1985. Kapela zpočátku vycházela z punku, z nějž si ponechala pouze jistou divokost a agresivitu. Neobvyklý styl skupiny byl označován jako experimentální hard core s dechy. Vysoká rafinovanost textů, stylová různorodost (stopy jazzu, folkloru i vážné hudby) a časté využívání dechových nástrojů přinesli této formaci velký úspěch v zahraničí. Na počátku devadesátých let skupina navázala kontakty s americkou alternativou a od té doby pravidelně zajíždí na koncertní turné do USA a Kanady, kde prodává většinu svých desek.
V souboru se od počátku její existence vystřídalo mnoho muzikantů. Kromě Jindry Dolanského (sax, klávesy, zpěv) a Miroslava Waneka (zpěv, basová kytara, xylofon, piano, kytra) UJD v osmdesátých letech tvořili ještě Milan Nový (sax, bicí), Julek Horváth (bicí) a Romek Hanzlík (kytara, zpěv). Osmaosmdesátý rok byl pro formaci rokem personálních změn a v UJD se objevily i dvě dívky, Alice Kalousková (sax) a Martina Fialová (sax, hoboj, flétna, zpěv). V roce 1989 Milan Nový emigroval a za bubny ho vystřídal Pavel Pavlíček, v témže roce  vystřídal Waneka u baskytary Pavel Keřka (zároveň člen bandu Veselé plavkyně).
Nynější sestava sestává z Miroslava Waneka (kytara, klávesy, zpěv), Josefa Červinky (basa), Petra Židela (sólová kytara) a Tomáše Palety (bicí). Se skupinou spolupracuje výtvarník Martin Velíšek, který je autorem obalů všech jejích alb.
Skupina natočila v roce 1994 hudbu k filmu Jaro peklo podzim zima, nyní pracuje na hudbě k loutkovému seriálu Krysáci, který natáčí zlínský režisér Cyril Podolský (realizace 2008).

Diskografie:

Už jsme doma (1988);
Live 1988 (1988);
Best Of Vol. 1 (1988, STCV);
Koncert 89 (1989, live);
Koncert (1989, live v Lucerně, UJD koncert);
Výlov rybníka (1989, EP, Panton);
Uprostřed slov (1990);
Nemilovaný svět (1990);
Hollywood (1993);
Pohádky ze Zapotřebí (1995);
Live Vancouver (1997);
UŠI (1999);
Rybí tuk (2003).

Literatura:

EJ.
 
Lucie Sýkorová
Datum poslední změny: 10.1.2007