Český hudební slovník osob a institucí

Blehárová, Helena

Charakteristika: zpěvačka a herečka

Datum narození/zahájení aktivity: 28.6.1943

Blehárová, Helena, zpěvačka a herečka, narozena 28. 6. 1943, Žilina.

 

Vystudovala gymnázium a zdravotní školu v Žilině. Zde působila v amatérských skupinách a v roce 1961 s vojenským souborem absolvovala turné v Polsku. Poté se přestěhovala do Brna, kde v roce 1962 začala kariéru profesionální jazzové zpěvačky v Orchestru Gustava Broma. V letech 1964–68 si doplnila vzdělání na brněnské konzervatoři. S Orchestrem Gustava Broma vystupovala v roce 1963 na Mezinárodním jazzovém festivalu v Praze, dále téhož roku na jazzových festivalech v Manchesteru, ve Varšavě v roce 1964, v Mnichově v roce 1965 a v Norimberku roku 1966. V letech 1968–70 působila v Německu, kde zpívala v nočních klubech. Současně cestovala do Prahy, reprezentovala Československou republiku na festivalu v Cannes a vystupovala s Orchestrem Gustava Broma. Po návratu dále pokračovala v kariéře zpěvačky a taktéž začala být obsazována ve filmu. V roli zpěvačky hrála ve filmovém muzikálu Dáma na kolejích, kde zpívala píseň Čtu si ráda v oné báji. Hrála také ve filmu Hroch od režiséra Karla Steklého. Po návratu z ciziny její popularita zpěvačky začala upadat, ale i přes zdravotní problémy vystupuje dodnes.


Diskografie:

Dvojčata (Supraphon 1962);

Qui Decepti Amore (Supraphon 1963);

Na vine je mama (Supraphon 1965);

Mořem snů (Supraphon 1966);

Léta jdou (Supraphon 1966);

Obrať se s důvěrou (Supraphon 1967);

Stříbrná půlnoc (Supraphon 1967);

Ne, ne (Supraphon 1967);

Tak nevím (Supraphon 1967);

La-la-la/Můj malý svět (Supraphon 1968);

Černý pasažér – Stowaway (Supraphon 1968);

Jsi můj i její (Supraphon 1968);

Slunce už hvězdy zháší / V dálce tráva hoří (Supraphon 1968);

La-la-la / Můj malý svět (Supraphon 1968);

Ton-ton / Až se mé oči rozevřou (Supraphon 1969);

Odchází mé trápení / Chtěla bych zpívat jako zvon (Supraphon 1969);

Znám jeden kout / Seď si dál (Supraphon 1969);

Můj táta Jack / Stánek mám pouťový (Supraphon 1969);

Divný pocit (Supraphon 1970);

Waldmädchen (Supraphon Session 1970);

Vodnář / Větrný sen (Supraphon 1970);

Sedmý pád / Hodina H (Supraphon 1970);

Žlutej dům / Měsíc je lhář (Supraphon 1971);

Chvilka pro písničku (Supraphon 1972);

Helena Bleharová (Opus 1976);

Nechci už víc (Panton 1979);

Ššš… (Supraphon music a.s. 2002);

Gold (Popron 2003);

Krokodýlí slzy podruhé (Radioservis 2003).

Literatura:

www.csfd.cz/tvurce/40146-helena-bleharova/

Jakub Hasák


Datum poslední změny: 21.2.2017