Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Plachetka, Adam

Tisk


Charakteristika: pěvec-basbarytonista

Datum narození/zahájení aktivity:4.5.1985
Text

Plachetka, Adam, pěvec-basbarytonista, narozen 4. 5. 1985, Praha.

 

Adam Plachetka absolvoval Pražskou konzervatoř a poté nastoupil na AMU v Praze. Poprvé vystoupil v Národním divadle v Praze v roce 2005, kde si od té doby zazpíval role, jako jsou například Don Giovanni, Figaro nebo Guglielmo (Così fan tutte). Od roku 2010 je stálým členem Vídeňské opery, kde ztvárnil role Schaunarda (La bohème), Dona Giovanniho, Figara, Publia (La clemenza di Tito), Dottora Malatesta (Don Pasquale) a mnoho dalších. Pravidelně hostuje v operních domech, jako jsou například Metropolitní opera v New Yorku, Bayerische Staatsoper v Mnichově, Royal Opera House Covent Garden v Londýně, Deutsche Oper a Deutsche Staatsoper v Berlíně, Teatro alla scala, Lyric Opera v Chicagu nebo Houston Grand Opera. Objevuje se na koncertních pódiích v Carnegie Hall v New Yorku, Wigmore Hall v Londýně, Usher Hall v Edinburghu, Konserthuset ve Stockholmu, Herkulův sál v Mnichově, Vídeňský Konzerthaus a v neposlední řadě Obecní dům a Rudolfinum v Praze.


Diskografie

Haendel (Arthaus Musik, 2011);

Haendel (Supraphon, 2012);

Mozart (Deutsche Gramophon, 2013);

Mozart (Euroarte, 2015);

Ryba (Nibiru, 2016);

Smetana, Dvořák (Radioservis, 2016);

Dvořák (Radioservis, 2016);

Impossible Dream (Radioservis, 2017);

Martinů (Supraphon, 2017);

Dvořák (ÖRF, 2017);

Bizet, Donizetti, Dvořák, Pauer, Rossini, Smetana, Verdi, Wagner (Radioservis, 2017).

Literatura

www.adamplachetka.com

https://operaplus.cz/adam-plachetka-stehuji-se-do-vidne/

 

Alžběta Čepická

Datum poslední změny: 5.3.2020