Český hudební slovník osob a institucí

Extempore

(The Naive Extempore Band; The Rock & Jokes Extempore Band; The New Rock & Jokes Extempore Band; The Extempore Band)
Charakteristika: Alternativní folkrocková kapela

Datum narození/zahájení aktivity: 0.0.1972

Extempore (The Naive Extempore Band; The Rock & Jokes Extempore Band; The New Rock & Jokes Extempore Band; The Extempore Band), alternativní folkrocková kapela, zahájení aktivity 1972.
 
Původně folková skupina založená Jaroslavem Jeronýmem Neduhou (1972) se postupně žánrově přetvářela, až našla své místo na půdě české hudební alternativní scény (s prvky psychedelie, jazzu, punku a nové vlny). Později se stala legendou této scény (vedle The Plastic People). Vystupovala postupně pod různými názvy (The Naive Extempore Band, The Rock & Jokes Extempore Band, The New Rock & Jokes Extempore Band, The Extempore Band) a v různém obsazení (Jaroslav Jeroným Neduha, Jiří Hradec, Vlastimil Marek, Jaroslav Jerry Tomášek, Petr Křečan, Aleš Drzota, Jiří Mareš, Miroslav Toman, Mikoláš Chadima, Martha Gothard Zelinková, Slávek Simon, Josef Záruba, Miroslav Staněk, Mirko "Ali" Horáček, Ladislav Brom, Jiří Radechovský, Pavel Turnovský, Bharata Rajnošek, Jiří Trub, Jan Landštof, Jiří Kovář, Radek Smetana, Pavel Szabó, Milan Machata, Jakub Doležal, Lesík Hajdovský, Sabri Hilli, Miroslav Holan). První celovečerní program Pohřeb funebráka aneb Plesnivé embryo (Neduha, Křečan) skupina představila veřejnosti v roce 1974. Autorem textů pro Extempore byl Jaroslav Jeroným Neduha, po jeho odchodu v roce 1978 převzal roli textaře Mikoláš Chadima, jehož texty se vyjadřovali ještě větší surovostí.. V září 1981 naposledy vystoupili na  koncertě  ve Chvaleticích, poté část členů odešla do emigrace (Extempore Chadima rozpustil). Kapela byla obnovena v devadesátých letech po návratu Jaroslava Jeronýma Neduhy z exilu. Nyní vystupuje nepravidelně v různých sestavách. V roce 2004 proběhla oslava třiceti let založení kapely Extempore v pražském klubu Vagon, kapela se zde představila v původní sestavě.

Diskografie:

Plesnivé embryo 1973 (1986, reedice 1990);
Azbestovej guláš 1974 (1986, reedice 1990);
Stehlík 1975 (1986, reedice 1990);
Milá čtyř viselců 1976 (1986, reedice 1990, CD 1996);
Ebonitový samotář 1977 (1986, reedice 1990);
Dum č. p. 112/34 1978 (1986, reedice 1990);
Zabijačka 1979 (1986, reedice 1990, CD 1999);
Jaro, léto, podzim, zima 1979–1980 (1986, reedice 1990);
Velkoměsto I+II 1980–81 (1986, 2LP, reedice 1990, 2CD  2001);
Šel jsem včera domu, prišel jsem až dneska 1990 (LP 1991, CD Black Point 2001).

Literatura:

I. Lexika
EJ.
 
II. Ostatní
Černá kniha Extempore (Praha, Blafl Point, 2001).
Dorůžka, Lubomír: Český jazz mezi tanky a klíči 1968–1989 (Praha, 2002).
Slabý, Zdeněk: Svět jiné hudby (Praha 2002).
 
Lucie Sýkorová
Datum poslední změny: 16.1.2007