Český hudební slovník osob a institucí

Relaxace

Charakteristika: Skupina zaměřená na meditativní a relaxační hudbu

Datum narození/zahájení aktivity: 0.0.1979

Relaxace, skupina zaměřená na meditativní a relaxační hudbu, zahájení aktivity 1979.

Od svého založení roku 1979 skupina neprodělala žádné personální změny a účinkuje v autentickém složení, které tvoří tři hudebníci, Jiří Mazánek (akustická kytara, percussion, tánpúra, zpěv), Karel Babuljak (citera, indické harmonium, kalimba, percussion) a Vlastislav Matoušek (abla, didžeridú, etnické flétny, percussion, šakuhači, tibetské mísy, zpěv). Nejinspirativnějším podnětem pro tvorbu i interpretaci byla a stále je klasická indická hudba v pestré kombinaci s nejrůznějšími nástroji, včetně indických. Charakter jejich kompoziční hudby tvoří meditativnost, avšak také s mírným propojením na jiné vlivy, trendy hudby a improvizaci.


Diskografie:

Relaxace (Panton 1988);
Hudba sfér (Panton 1989);
Dhjána (Arta 1991);
Ticho (A.L.I 1991);
Kadael (Arta 1993);
Ranní modlitba (Corosive tapes1993);
Bhagavadgíta (AWIKA 1994);
Český koan (Sound & Silence 1996);
Indické inspirace (Angel 1998);
Bhagavadgíta (Angel 2001);
Morning Prayer (Anne Records2002);
Indické inspirace (Levné knihy-KMa a Nextera 2004).

Literatura:

I. Lexika
EJ.

II. Ostatní
http://www.jirimazanek.casopisdotek.cz
http://karelbabuljak.webpark.cz

http://www.musica.cz/matousek

Oldřich Lána




Datum poslední změny: 8.12.2009